KSJS izraža solidarnost s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije, ki se bori proti nezakoniti odpovedi pogodbe o zaposlitvi njihovi sindikalni zaupnici v podjetju Nama IN.

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), v katero je vključenih 8 sindikatov s skupaj več kot 71.000 članicami in člani, kar pomeni več kot 80% vseh sindikalno organiziranih v javnem sektorju, izražamo solidarnost s Sindikatom delavcev trgovine Slovenije, ki se bori proti nezakoniti odpovedi pogodbe o zaposlitvi njihovi sindikalni zaupnici v podjetju Nama IN.

Gre za sindikalno zaupnico oziroma predsednico sindikata Nama Lidijo Kaplan, ki je bila v podjetju zaposlena skoraj 39 let, delodajalec pa ji je odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz krivdnih razlogov zaradi stavka, ki naj bi ga izrekla in s tem naj bi prišlo do škodljive obdolžitve in obrekovanja.

V KSJS že dlje časa opozarjamo, da se nekateri delodajalci poslužujejo ukrepov kot sta opozorilo pred odpovedjo in odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov zato, da šikanirajo in disciplinirajo zaposlene ter onemogočajo delo sindikalnih zaupnic in zaupnikov. Zato so bile več kot nujne zadnje spremembe Zakona o delovnih razmerjih, ki so povečale varstvo sindikalnih zaupnic in zaupnikov ter delavk in delavcev na splošno.

Vsak izrek odpovedi delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku ali zaupnici ali nezakonita odpoved kateremu koli delavcu ali delavki – neodvisno od tega, v kateri organizaciji se zgodi – sam po sebi kliče k strnitvi sindikalnih vrst in enotni solidarnosti. KSJS se bo tudi v prihodnje odločno postavila za vsakega sindikalnega zaupnika in za vsakega protizakonito in krivično odpuščenega delavca ali delavko ter se zavzemala za zakonske rešitve, ki bodo preprečevale tovrstno samovoljo delodajalcev.

 

Branimir Štrukelj,

predsednik KSJS