Predstavniki reprezentativnih sindikalnih central so na današnji novinarski konferenci opozorili, da so v zadnjih desetih mesecih za pogajalsko mizo izpogajali številne izboljšave Zakona o delovnih razmerjih v korist delavcev, zdaj pa so dobili (nepotrjene) informacije, da naj se nobena izmed sprememb, ki so jih izpogajali, razen tistih, ki jih zahteva Evropska unija, ne bi uvrstila v novelo zakona.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je ocenil, da je predsednik vlade pokleknil in se v celoti postavil na stran delodajalcev in kapitala ter s tem pokazal sindikatom, kako je treba ravnati, če želiš biti uspešen: "ne trudite se z dialogom če vidite, da pri meni zaleže samo izsiljevanje."

 

V reprezentativnih sindikalnih centralah so ob informacijah, da bi lahko vlada novelo Zakona o delovnih razmerjih sprejela v "oskubljeni različici", ogorčeni. Vlada naj bi namreč zdaj predlagala le tiste spremembe Zakona o delovnih razmerjih, s katerimi bi Slovenija prenesla v svoj pravni red določila dveh evropskih direktiv, ne pa tudi uvedla novosti, o katerih so se usklajevali na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in jih sindikati podpirajo, delodajalci pa nasprotujejo.

Predlog zakona o delovnih razmerjih, o katerem so se usklajevali na ESS in je šel v javno obravnavo, je med drugim predvidel prostovoljni štiri- ali šesturni delovnik, pravico do odklopa in do 48-urnega počitka ter omejevanje prekarnosti tudi z ukrepi na področju agencijskega dela, rešitve za večanje varnosti delavskih predstavnikov in za preprečevanje zlorab na področju podajanja pisnih opozoril pred odpovedjo, izenačenje delovnopravnih pravic rejnikov ter določbe v zvezi s fleksibilnejšo možnostjo dela od doma.

Predstavniki reprezentativnih sindikalnih central so poudarili, da vlada s takšno potezo odreka pravice delavcem, posega v njihov položaj, kljub temu da rešitve, o katerih so zadnjih deset mesecev na ESS tekla intenzivna pogajanja, ne predstavljajo velikega oz. nikakršnega finančnega stroška za delodajalce.

V primeru, da bo prišlo do realizacije tega scenarija, sindikati v pogajanjih ne bodo več sodelovali, temveč bodo dialog preselili na druga mesta, pri čemer ne izključujejo niti odhoda na ulice.