Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije se je pridružila evropski državljanski pobudi My Voice, My Choice: za varen in dostopen splav.

Sindikati smo v naši zgodovini veliko izborili. Vedno se postavimo na stran šibkejših, ne le, ko gre za delavske pravice, ampak tudi za druge temeljne pravice, med katere sodijo reproduktivne pravice. Leta 1991 smo se odločno postavili za vpis pravice do splava v slovensko Ustavo. Lani smo ponovno stopili skupaj in zagotovili, da je pravica do splava v celoti financirana iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. In sedaj je pred nami nova naloga.

Danes lahko oddaš podpis za več kot 20 milijonov žensk v EU, ki še vedno ne morejo svobodno odločati o lastnem telesu in o lastni prihodnosti.

Ženske na Poljskem še vedno umirajo, ker nimajo dostopa do splava. Ženske na Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji in drugod po Evropi so v stiski, ker splav ni brezplačen. Ženske v Italiji, Španiji ali na Hrvaškem so prisiljene prepotovati dolge razdalje ali iskati nevarne alternative, ker toliko ginekologov splava ne opravlja zaradi ugovora vesti.

Prav danes lahko oddaš podpis in to spremeniš!

Inštitut 8. marec je iz Slovenije začel vseevropsko gibanje »My Voice, My Choice: za varen in dostopen splav«. Gibanje povezuje 9 organizacij iz 8 različnih evropskih držav, z več kot 70 podpornih organizacij iz cele EU. Na Evropsko komisijo so naslovili Evropsko državljansko pobudo, s katero zahtevajo, da EU zaščiti pravico do splava za vse, ki zaradi kakršnega koli razloga do njega še vedno nimajo dostopa.

Zbrati morajo 1 milijon podpisov in potrebujejo tudi tvojega!

Pravica do splava je temeljna človekova pravica in naša skupna vrednota.

V naši zgodovini se je solidarnost izkazala za temelj napredka in varovanja človekovih pravic. Od boja za delavske pravice do boja za enakost spolov. Vsak pomembni napredek sta vedno poganjala kolektivno delovanje in solidarna skupnost. Zato smo se pobudi pridružili tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Zavezanost enakosti, dostojanstvu, človekovim pravicam in solidarnosti za vse je temelj naše družbe.

Oddaj podpis v znak solidarnosti za varen in dostopen splav za vse v EU tudi ti:

https://eci.ec.europa.eu/044/public/?Ig=sl&form=si

Več o pobudi: https://www.myvoice-mychoice.org/sl

 

Branimir Štrukelj,

predsednik KSJS