STA se že 307. dan bori za obstanek, saj letos opravlja javno službo brez državnih sredstev, ki jih zagotavlja zakonodaja.

Društvo novinarjev Slovenije je ob izrednem, alarmantnem stanju na Slovenski tiskovni agenciji v novembru znova zagnalo kampanjo #zaobSTAnek, v kateri lahko s poslanim SMS-sporočilom prispevamo k temu, da bo STA po mesecih vladnega izčrpavanja in izigravanja zakonodaje lahko obstala. Minilo je namreč že 307 dni, odkar je Vlada RS zaustavila financiranje STA in s tem ogrozila obstoj profesionalne in uredniško avtonomne nacionalne agencije ter delo za okoli 100 sodelavcev STA.

V prvem, spomladanskem delu kampanje #zaobSTAnek je bilo z donacijami zbranih skoraj 275 tisoč evrov. Kot so zapisali v društvu, brez izjemne podpore javnosti agencije že zdaj ne bi bilo več.

Kolegi na STA so izčrpani, na robu zmogljivosti, skupaj s svojimi družinami v primežu negotovosti. Na njihove stiske že več mesecev opozarja tudi Sindikat novinarjev Slovenije, ki se tudi tokrat pridružuje podpori kampanji, skupaj s KSJS in številnimi drugimi prijatelji STA.

Donira se tako, da se v SMS sporočilo napiše ključno besedo STA5 in pošlje na številko 1919. Tako se za obstanek STA prispeva pet evrov.

Poleg SMS donacije pa je še naprej možno na račun DNS SI56 6100 0002 5727 075 poslati tudi znesek podpore v poljubni višini.

 

Branimir Štrukelj,

predsednik KSJS