V KSJS izražamo solidarnost in polno podporo zaposlenim na Radioteleviziji Slovenija, ki so tarče političnega obračunavanja, šikaniranja in posegov v uredniške odločitve ter programsko shemo!

Potem, ko smo leto dni spremljali poskuse izčrpavanja Slovenske tiskovne agencije (STA), ki s svojo javno službo pomembno prispeva k informiranju vseh državljank in državljanov, je vse bolj pod vprašajem tudi obstoj največje in edine javne radiotelevizije v državi – RTV Slovenija.

KSJS ostro obsoja vse poskuse politizacije medijskega prostora, še zlasti pa poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija, zato smo se predstavniki KSJS aktivno vključili v pogajalski proces za razreševanje stavkovnih zahtev zaposlenih na RTV Slovenija. Po tistem, ko sta Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikat novinarjev Slovenije v petek, 13. 5. 2022, vodstvu RTV Slovenija napovedala stavko, je danes potekalo prvo srečanje v okviru pogajalskega procesa.

Napoved stavke za ponedeljek, 23. 5. 2022, ostaja, prav tako tudi stavkovne zahteve novinark in novinarjev, kolektivov in drugih zaposlenih, ki že več mesecev opozarjajo, da so razmere na RTV Slovenija daleč od običajnih. Stavka ni uperjena proti poslušalcem, gledalcem in bralcem RTV servisa, namenjena je zagotovitvi avtonomije novinarstva in spoštovanja medijske ter delovne zakonodaje, saj je to v interesu vseh državljank in državljanov.

Žalostno in skrajno zaskrbljujoče je, da morajo sindikati v stavkovnih zahtevah uveljavljati spoštovanje zakonov, statuta in drugih aktov javnega zavoda ter se boriti za profesionalno novinarstvo in avtonomijo. Vse to bi morale biti temeljne naloge vodstva RTV Slovenija.

Pogajalski proces se bo po današnjem dogovoru obeh strani nadaljeval v prihodnjem tednu.

Branimir Štrukelj,

predsednik KSJS