KSJS ni nikoli predlagala razmerja plač v javnem sektorju 1:7

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki združuje 8 reprezentativnih sindikatov in 80% vseh sindikalno organiziranih javnih uslužbenk in uslužbencev, smo z velikim začudenjem poslušali odgovor predsednika Vlade RS na poslansko vprašanje poslanca Milana Jakopoviča glede razmerja med najnižjo in najvišjo plačo v javnem sektorju.

Predsednik vlade je dejal: »Razmerje 1:7 ni predlog vlade. Razmerje 1:7 so zahtevali sindikati javnega sektorja.«

Ostro zanikamo navedeno izjavo predsednika vlade, ki jo je ponovil že večkrat do zdaj. KSJS ni nikoli predlagala razmerja 1:7, kaj šele, da bi ga zahtevala. Ravno nasprotno, gre za predlog vladne pogajalske skupine v okviru pogajanj o izhodiščih za prenovo plačnega sistema javnega sektorja, ki so bila sindikatom uradno predstavljena v četrtek, 9. 2. 2023, in nam isti dan tudi pisno posredovana.

O teh izhodiščih (torej tudi o razmerju 1:7 med najnižjo in najvišjo osnovno plačo v JS) so se pogajanja šele začela in v KSJS se bomo do njih opredelili na prihodnji seji pogajalske komisije, ki bo ta petek, 24. 2. 2023.

Se pa ob prebiranju vladnih izhodišč sprašujemo, komu oziroma čemu je razmerje 1:7 zares namenjeno? Vsekakor močno podpiramo, da je najnižji plačni razred enak minimalni plači – to je bil vseskozi naš predlog – a vladni predlog kaže na to, da bi bila po njihovem predlogu velika večina delovnih mest (tudi večina v VII TR) razporejena do sredine nove plačne lestvice, zgolj elitna peščica (funkcionarji in nekateri izbrani javni uslužbenci) pa pri vrhu. S tako luknjo, ki bi nastala vmes, se nikakor ne moremo strinjati in zato pričakujemo, da se bodo skozi pogajanja razmerja med plačami ustrezno uredila.

Od predsednika vlade pričakujemo opravičilo za izrečene besede, od ministrice za javno upravo pa pojasnilo glede vladnega predloga nove plačne lestvice.

Branimir Štrukelj,

predsednik KSJS