Pogodba med delom in kapitalom

(02.09.2013) Danes, 2. septembra 2013, so sindikati na novinarski konferenci na Dalmatinovi ulici 4, v Ljubljani predstavili svoje predloge za izhod iz krize in za ponoven zagon gospodarstva, ki so jih minuli petek, 30. avgusta 2013, naslovili na Vlado RS.

Potem ko so predlog ukrepov za izhod iz krize vladi sredi avgusta letos posredovali gospodarstveniki, so zdaj to storili tudi sindikalisti.

Predstavniki sindikalnih central so javnosti sporočili, da se mora obdobje brutalnega varčevanja in uničevanja socialne države končati in da je treba začeti končno ustvarjati prihodke. V ospredju mora biti po njihovem mnenju gospodarska rast, šele zatem zmanjševanje gospodarskega primanjkljaja. Med drugim so se zavzeli za ustavitev zapravljivega reševanja nasedlih menedžerskih odkupov s slabo banko, namenitev sredstev za razvojne projekte, uvedbo davčnih blagajn, kadrovsko okrepitev davčnega nadzora, reševanje zdravstvenega sistema, pospešitev in optimizacijo črpanja evropskih sredstev, uvedbo skupnih javnih naročil za ves državni sektor, povečanje notranje potrošnje s povečevanjem kupne moči prebivalstva ...

»V t. i. Novi pogodbi med delom in kapitalom za izhod iz krize so sindikalne centrale zapisale seznam ukrepov 'za povečanje blaginje prebivalstva in zeleno gospodarsko rast'.«

Skrbijo jih predvsem ideje delodajalcev o ukinitvi oziroma prepolovitvi minimalne plače, uvedba socialne kapice, pozivi k novi reformi trga dela in pokojninskega sistema ter uvedbi malega dela za vse. Kritični so tudi zaradi umanjkanja predlogov za prihodkovno stran proračuna, za vlaganje v kadre in za rešitev krize povpraševanja.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je opozoril, da so stroški dela v Sloveniji padli najbolj in so pod povprečjem Evropske unije, zaradi česar ti stroški ne morejo biti več vodilo. Ob tem je poudaril, da je razvojno nazadovanje posledica neustreznega vodenja in da se je treba začeti o tem pogovarjati.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je minuli teden s svojo ekipo pripravljala spremembe proračuna za leto 2014, svoj paket ukrepov za konsolidacijo javnih financ pa naj bi vlada predstavila do 25. septembra letos.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da stroški dela ne smejo biti več ključni problem, saj so med nižjimi v EU.


Celoten predlog ukrepov za izhod iz krize in oživitev slovenskega gospodarstva si lahko ogledate tukaj.


Kontakt

KONFEDERACIJA SINDIKATOV JAVNEGA SEKTORJA SLOVENIJE
Dalmatinova ulica 4
1000 Ljubljana
tel./faks: 01 434 12 11
pišite nam

Konfederacija sindikatov javnega sektorja - Izvedba: Insist d.o.o.