Podpora predlaganim spremembam Zakona o minimalni plači

(30.11.2018) Podpora KSJS Predlogu zakona o spremembah Zakona o minimalni plači naslovljena na Državni zbor Republike Slovenije

Spoštovane poslanke in poslanci,

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), v katero so vključeni sindikati, ki organizirajo več kot 73.000 članic in članov, v celoti podpira besedilo Predloga zakona o spremembah Zakona o minimalni plači skupine poslank in poslancev (prvopodpisani Luka Mesec).

KSJS se postavlja ob bok enotni podpori sindikalnih central predlagani noveli zakona o minimalni plači. Minimalna plača povsem enako prizadeva (boli) prejemnike v javnem in zasebnem sektorju. Če opredelitev, da mora vsak, ki dela polni delovni čas, od svojega dela dostojno živeti, ni zgolj priročna politična fraza, ampak resnični cilj politikov, je dvig minimalne plače nujen korak na tej poti.

Poleg dviga minimalne plače KSJS enako odločno podpira tudi predlagane spremembe zakona, ki iz minimalne plače izločujejo dodatke. S tem se namreč odpravlja sedanja anomalija, da delavci, katerih osnovna plača je bistveno nižja od minimalne, prejmejo enako plačilo, če delajo v normalnih ali pa če delajo v neugodnih pogojih dela. Prav tako ne dobijo višjega plačila zaradi daljše delovne dobe ali če so jim izplačani dodatki za delovno uspešnost.

KSJS obsoja nerazumne in nesorazmerne grožnje delodajalcev, ki so pripravljeni zaradi 30 evrov višje minimalne plače onemogočiti socialni dialog v naši državi in žugajo celo z odpovedjo kolektivnih pogodb. Gospodarska rast je robustna, dobički podjetij so visoki, delavke in delavci, ki odgovorno in zavzeto delajo ter so odločilno prispevali k znatnemu izboljšanju makroekonomskega položaja naše države, pa tega ne občutijo v svojih denarnicah. Zadnjo gospodarsko in finančno krizo so na svojih ramenih prenesli delavci in delavke v zasebnem in javnem sektorju; prve so množično odpuščali, drugim pa zniževali plače in pravice, zato je zdaj nastopil trenutek, da se jim vrne, kar jim je bilo med krizo odvzeto. Namreč – če zdaj ni skrajni čas za zvišanje delavskih plač, kdaj potem sploh bo?!
Branimir Štrukelj,
predsednik KSJS

Kontakt

KONFEDERACIJA SINDIKATOV JAVNEGA SEKTORJA SLOVENIJE
Dalmatinova ulica 4
1000 Ljubljana
tel./faks: 01 434 12 11
pišite nam

Konfederacija sindikatov javnega sektorja - Izvedba: Insist d.o.o.