Smo bili vsi na istem sestanku?

(13.06.2016) Po protestnem shodu in srečanju pri premierju je minister javnosti predstavil informacije, ki ne držijo.

Ljubljana, 13. junija 2016 – Po protestnem shodu sindikatov javnega sektorja zaradi enostranskega izstopa vlade in poskusa omejevanja pravice do pogajanj o plačah javnim uslužbencem in uslužbenkam v četrtek pretekli teden je prišlo do sestanka vodij pogajalskih skupin v javnem sektorju pri predsedniku vlade dr. Miru Cerarju, na katerem je bil prisoten tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Minister Koprivnikar je po koncu srečanja medijem pojasnjeval, da smo se dogovorili, naj bi procesa pogajanj o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov in usklajevanje uslužbenske zakonodaja tekla časovno vzporedno.

Trditev ministra ni točna, temveč zavajajoča. Predstavnika sindikalne strani sva na sestanku ponovila stališče, da – skladno z Dogovorom iz novembra 2015 –od vlade pričakujemo izpolnitev omenjenega dogovora in sklenitev novega o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, šele po tem pa smo se sindikati pripravljeni usklajevati o spremembah plačnega zakona, do katerih smo se sicer opredelili že julija 2015 in stališča ponovili 11. marca letos. V Dogovoru bi tudi sicer zaman iskali kakršnokoli obveznost za sindikate, ki bi se vezala na sprejemanje zakonodaje. Je pa predsednik vlade na četrtkovem sestanku potrdil, da vlada zakona ne bo spreminjala mimo sindikatov, kar je za nas zelo pomembno zagotovilo. Vprašanje seveda je, koliko je tokratno zagotovilo kredibilno, glede na to, da se je vlada že v Dogovoru z nami obvezala, da brez soglasja sindikatov v Državni zbor ne bo vlagala ključnih sprememb plačnega sistema, pa je to kljub temu poskusila in si šele pod pritiskom protesta premislila.

Predsednika vlade sem pred koncem četrtkovega sestanka še enkrat opozoril, da je zdaj žogica na vladni stani, da za pogajanja o odpravi varčevalnih ukrepov pripravi približevalni predlog, in ponovno izpostavil, da smo se o spremembah zakona pripravljeni usklajevati šele, ko bomo prišli do dogovora o odpravi ukrepov in ga podpisali. Najmanj, kar je možno reči, je, da je predsednik naše stališče vzel na znanje, v nobenem primeru pa ni mogoče trditi, da smo se dogovorili o časovno vzporednem pogajanju o odpravi ukrepov in usklajevanju sprememb plačnega zakona, kot je to pojasnjeval minister Koprivnikar. Netočna izjava zagotovo ne zmanjšuje nezaupanja sindikatov do vlade po tem, ko se je s kršitvijo novembrskega dogovora le-to še dodatno poglobilo. Žal pa ni bila edina te vrste. Minister je po sestanku novinarjem namreč napovedal še, da smo se dogovorili o skupnem iskanju dodatnih virov za odpravo varčevalnih ukrepov, kar je iz trte izvito in se tudi sicer sliši kot zelo slaba šala.


Branimir Štrukelj,
predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije

Kontakt

KONFEDERACIJA SINDIKATOV JAVNEGA SEKTORJA SLOVENIJE
Dalmatinova ulica 4
1000 Ljubljana
tel./faks: 01 434 12 11
pišite nam

Konfederacija sindikatov javnega sektorja - Izvedba: Insist d.o.o.